tirsdag, mai 12, 2015

Lotto eller Elende

Det skal lønne seg å vinne i lotto! Ja, mantraet ”det skal lønne seg å jobbe” som de blåblå hevder, er som i lotto, for ikke alle vinner eller kan jobbe. Helsa er påvirkelig men ikke 100 %, både arvelige sykdommer, ulykker og skader kan skape dårlig helse med de konsekvensene staten gjennom politikerne bestemmer. Og de er ikke få etter hvert.

Kan du ikke jobbe, får du ha det så godt, virker det som de tenker og sier temmelig høylydt til dem det gjelder. For lista er lang over vedtak som fattes som forverrer livssituasjonen til sjuke og uføre. I korte drag skissert her:

Før 100 % uførhet flere år som delvis ufør, kampen for rettigheter på arbeidsplassen, stigmatisering og utstøting, kampen for uføretrygd som siste utvei. Trenering er vanlig taktikk fra NAV, for diagnose og uførhet utløser krav og midler, og mange blir enda sjukere underveis.

Som 100 % ufør får du nedgang i ”lønn” og må tilpasse deg ny livssituasjon som igjen endrer seg med skiftende regjeringer. Som nå hos de ”blåblå” som på kort tid raserer velferdsgoder det har tatt generasjoner å kjempe gjennom. Bortfall av rettigheter og goder som:

Fradrag på skatten for store sykdomsutgifter reduseres, økte utgifter på egenandeler og færre blåresepter, økt skatt, reduserte muligheter for rehabilitering/opptrening/vedlikehold, økt komplisert og forvirrende regelverk, NAV-ansatte utilgjengelige og delvis inkompetente, legerrollen endres til å bli statens forlengede arm og ikke pasientens hjelper gjennom pålegg om å henvise mindre, gi billigere og farligere medisiner, nekte å henvise videre. Og står du på og krangler deg til noe, risikerer du å få diagnosen vanskelig og kranglete attpåtil.

Og kranglete og vanskelig er jo rene kjælenavnene i forhold til karakteristikkene fra folk for øvrig, hvor ord som latsabb og snylter går igjen. Sammen med nedlatende og fordømmende blikk og baksnakk. Hvor heldige er vi ikke, vi som lever av samfunnet og stjeler fra de andre i verdens rikeste land.
Alt i alt, liten grunn til å misunne noen som kanskje mot sin vilje er utstøtt av arbeidslivet og tvunget over på uføretrygd. Det skal lønne seg og jobbe ja, men hvem vil ha oss i jobb? Og hvor finnes jobbene?

6 kommentarer:

  1. Det virker som om de regjerende tror at bare man får skåret vekk velferdsstaten, kommer alt til å gå på skinner.
    De som har nytt godt av fremveksten av velferdsstaten tar livet av den, uten tanke for annet enn profitt.
    Skjems skulle de.

    SvarSlett
  2. Ja, velferdsstaten er i deres øyne en kreftsvulst virker det som, bare å skjære vekk så blir man frisk...
    Før trodde jeg faktisk ikke det var så stor forskjell på hvilken politikk vi ble styrt etter i Norge, jeg tok skammelig feil.

    SvarSlett
  3. Det er vel slik det er, man må se det før man tror det.

    SvarSlett
  4. Mulig det lå en del protest i forrige valg, fordi de rødgrønne ikke leverte, men at de blåblå skulle utgjøre en forskjell mht forskjell trodde jeg jo ikke på. Bare ikke at det skulle bli så ille så fort for så mange.
    Mens jeg er i farta, politikken øker aggresjonen hos folk, fører til både økt rasisme og kriminalitet. Økte ressurser til politi og overvåking hjelper lite på det.
    Vi får håpe at høstens kommunevalg gir tydelige signaler for hva folk flest mener.

    SvarSlett
  5. Velkommen tilbake til bloggverden igjen Sirenia! Vi hadde nok mer goder med de rød/grønne. Blå/blå har rasert mye. Husker på 80 tallet hvor dem da styrte og rentene til lånene i banken steg til 16 % og man satt med nytt hus og måtte snu på krona for å overleve.

    Navsystemet skjønner jeg ikke lenger, sloss i hele 13 år for og bli trodd at jeg ikke var i stand til å jobbe. Heldigvis skjønte de til slutt.

    Men jeg synes Støre virker tafatt og AP har vel tapt seg noe?

    Varm hilsen fra nord

    SvarSlett
  6. Hei Eva, der var jo du, for en stund siden. Gjett om jeg også husker 80-tallet, ikke til å tro nå med de lave rentene vi har nå. Men skrekken sitter nok i vår generasjon. Og Støre, joda, han gikk det bra med forleden han :) Varm hilsen herfra også.

    SvarSlett